A bőr szépségének építőkövei - Hyaluronsav és Kollagén

HyaluronA Hyaluronsav egy fehérje, amely természetes formájában megtalálható az emberi testben, és mivel antioxidáns, benntartja a vizet szervezetünkben. A hidratáció nagyon fontos a bőrtónusának megtartása, valamint a vízben oldódó vitaminok felszívódása szempontjából. A HA-szintet befolyásolja az életmód, táplálkozás és nem utolsó sorban a genetika. Öregedésgátló hatásának köszönhetően helyi kezelésre és táplálék kiegészítőként fogyasztva egyaránt évek óta használják. A kozmetikai ipar is felfedezte magának ezt a szert az arckezelésekhez, számtalan termékbe teszik bele de igazán csak akkor hatásos, ha a belső, táplálkozással történő bevitele is megfelelő. Külsőleg alkalmazva csak a felhám vízháztartását tudjuk vele pozitív irányba befolyásolni, de a kötőszövetét már nem. A mélyebb rétegekbe való bejuttatásához módosított szerkezetű, nanoméretű Hyaluronsav molekula szükséges, melynek bőrbe történő bevitelét ultrahanggal segíthetjük elő. Ez az anyag a legelterjedtebb aktív összetevő a bőrfiatalító kozmetikumok körében. Vízmegkötő funkciója miatt látványosan elősegíti a hidratációt – persze csak akkor, ha van mit hidratálni, tehát iszunk eleget és ha megfelelő a bőr kollagén tartalma -, nagy mennyiségű folyadékot képes magához vonzani és megtartani, minek következtében feszesebbnek és teltebbnek tűnik a bőr. Sajnos termelődése az életkor előrehaladtával jelentősen csökken, ezért lesz a bőr szerkezete lazább és petyhüdtebb és ezért javasolt mielőbb megkezdeni a bevitel pótlását , hogy időben  befolyásolhassuk a mély ráncok kialakulását.

kollagénA kollagén biztosítja a szervek és a szövetek elasztikusságát, természetes alkotóeleme a bőrünknek. Termelődés csökken az életkor előrehaladtával, jellegzetes jeleket hagyva arcunkon: a szemkörüli izmok feszessége csökken, a bőr elvékonyodik, és törékennyé válik, szárazsága fokozódik és a  rugalmasság csökkenését apró ráncocskák formájában érzékeljük. Többek között ennek a jelenségnek is köszönhető, hogy arcbőrünk elveszíti a rugalmasságát, lassan-lassan megereszkedik. A kollagén hiánya, vagy pusztulása a fő oka az öregedési folyamatok beindulásának. Csökkenésének hátterében a természetes folyamatokon kívül több tényező is szerepet játszik, mint például a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, stressz, környezetszennyezés és nem utolsó sorban a gyógyszerek mellékhatásainak is lehet következménye.
 Hogyan befolyásolhatjuk a kollagén termelődését? Tudatos étkezéssel. Fontos, hogy nagy mennyiségben fogyasszunk teljes értékű fehérjéket és C-vitamint, hogy a szervezet kollagén szintje megfelelő legyen. C-vitamin nélkül a szervezet kollagéntermelése teljesen leállhat. Az állati kollagén is jó forrása az aminosav építőköveinek, de az is fontos, hogy többféle zöldséget, magvakat és hüvelyeseket együnk a nap folyamán, mert e növényi fehérjék is részt vesznek a kollagén felépítésében. A hústermékekben, főleg a szárnyasokban és a halakban van sok kollagén, leginkább ezeknek az állatoknak az inaiban, porcaiban és bőrében található meg, amit legtöbbször nem használunk fel az ételekben. A csontok is sok kollagént tartalmaznak, de sajnos ezeket a részeket sem fogyasztjuk el. A húsok kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz, ebből érdemes húslevest főzni.

A tudatos étkezéssel és a szépségipar kínálta technikai vívmányokkal csodát tehetünk bőrünkkel, mert a szép bőr titka az egészséges életmódban és a szakszerű ápolásban rejlik.